3tToner

Опазването на екологичното равновесие е наша отговорност 27.10.2014

Начало >> Полезно
Опазването на екологичното равновесие е наша отговорност В началото на новото столетие човечеството осъзна необходимостта от това разумно да използва всеки консуматив с естествен произход, за да съумее да съхрани баланса с природната екосистема, която е важна част от неговия живот. Ние даваме своя принос чрез рециклиране и повторно зареждане на тонер касети.

Много от негативните изменения във функционирането на природните системи се явяват резултат от екологичното невежество на потребителите в процеса на правене на бизнес.

Преход към еко-решение

Екип от китайски учени изобретиха ново поколение принтер, при който консумативът не е традиционно познатото ни мастило, а чиста вода. Това еко-решение е инспирирано от идеята за грижа и опазване на околната среда. Същевременно потенциалният потребител получава един добър продукт, който по никакъв начин не нарушава хармоничната връзката между човека и природа. Мащабното навлизане в употреба на иновативния метод за печатане ще редуцира разходите с около 17 пъти в сравнение с мастиленоструйния вариант. Но има нещо друго, което е по-важно – намалява се вредното въздействие върху околната среда – въпрос, който винаги се нарежда сред основните приоритети и на производителите. И до този момент основен принос има многократното използване на тонер касети

В процеса на работа върху изобретяването на хартията, учените изследват десетки органични бои, които са в състояние да променят своя цвят, в зависимост от условията на които са подложени. Най-перспективните химици от Китай са използвали особен клас органични вещества, известни като спиропирани, които могат да бъдат разтворени във вода. Всички представители на този клас съединения се характеризират с една интересна особеност – при облъчване със светлина или разтворени в течност, потъмняват мигновено и престават да бъдат прозрачни.

Авторите на проекта предполагат, че ако хартията е способна да задържи достатъчно количество влага, то този ефект може да се възпроизведе и във вътрешността на листа. Догадките на учените се потвърждават и така на бял свят идва тест-партидата от „магична хартия“, на която може да се пише с вода както с ръка, така и с помощта на стандартен принтер, снабден с водна касета. За да се използва листа повторно, текста може да бъде изтрит. Достатъчно е просто за няколко секунди хартията да се постави в близост до отоплителен уред. След като листа се затопли, той отново е годен за употреба.

И докато това се случи и в България...

Ясно е, че днес, повече от всякога, се нуждаем от печатна техника. А междувременно, докато изчакваме навлизането на новите еко-технологии, можем да се опитаме да намалим потреблението на хартия в дома и офиса по няколко начина, а именно:

- Първо – като ограничим ненужното принтиране или копиране на документи;
- Второ – като ползваме висококачествени продукти, които не се нуждаят от скъпа инвестиция;
- Трето – да ползваме услугите на оторизирани сервизи;
- Четвърто – празните тонер касети могат да се върнат обратно на доставчика, за да се презаредят за следващо ползване.
- Пето – приоритетен избор на офис-консумативи, пригодени за многократна употреба; канцеларски материали, които съдържат опция за възможно рециклиране на продукта или притежават познатата еко-маркировка на ЕС.

Не са много нещата, които трябва да направим с грижа за природата и за нас самите. Всичко е въпрос на малко време, лична организация, отговорност и не на последно място – на желание. Желание да променим своето отношение към природата, за да не се обърне един ден тя срещу нас.

Абонамент

Желаете ли да се абонирате за нашия бюлетин?

Поръчка

Продължете като
Продължи с пазаруването

Контакти

0700 18408

Национален телефон за поръчки

Регистрация

  • Общите условия

Вход

Забравена парола

  • IBAN: BG51 UNCR 7000 1501 7295 81
  • BIC: UNCRBGSF - УниКредит Булбанк АД